Jedna od omiljenih mi stvari kod putovanja u
daleke, tropske krajeve, jeste pristup najraznovrsnijem voću, koga kod nas ili
nema ili se može kupiti u samoposluzi ali nije ni prineti onom izvornom.
Pritom, ambijent u kom se voće kupuje pruža još jedno, dodatno, zadovoljstvo.
To su obično ili pijace, pune života i šarenila, ili usputne tezge koje vas
iznenade baš u trenutku kada shvatite da vam treba predah i rehidracija, nakon
napornih obilazaka znamenitosti ili sportskih aktivnosti. Nikakav napitak nas
ne može tako osvežiti i podići kako kokosova voda. Ali to je samo delić
blagodeti koji nam ova čudotvorna biljka može pružiti. Na malajskom jeziku kokos
se kaže pokok seribu guna, što znači ’drvo
koje se koristi na hiljadu načina’. Na Sanskritu se zove kalpa vriksha – ’drvo koje podmiruje sve životne potrebe’. Od
kokosa se može iskoristiti bukvalno sve, i putujući po tropima, videvši šta se
sve od njega pravi, došla sam do jednog bitnog zaključka: kokos je definitivno
pandan svinji u Srbiji (i gde god se već one gaje i masovno konzumiraju), a
možda čak i više od toga.
Kokos je plod koji raste na istoimenom drvetu,
latinski naziv mu je Cocos nucifera,
i pripada porodici palmi Arecaceae. Stablo
može da se pruža do 30ak metara u visinu, a grane budu dugačke 60-90 cm.
Godišnje, u dobrim uslovima, zrela (stara 15-20 godina) kokosova palma može da
proizvede oko 75 plodova. Kada se zasadi, potrebno je 6-10 godina da počne da
rađa.
Drvored palmi u botaničkoj bašti Peradenija, Šri Lanka |
A evo šta nam sve daje ova divna biljka:
- VODA – prepuna je elektrolita, najbolja za rehidraciju; od nje se
može napraviti i sirće; sadrži kalijum, natrijum i kalcijum. Veoma je
korisna za trudnice, naročito koje pate od jutarnjih mučnina, jer odlično
nadoknađuje tečnost i popravlja kvalitet amniotičke tečnosti. Takođe,
njen sastav je sličan krvnoj plazmi, pa može biti i zamena za transfuziju.
- MLEKO – pravi se presovanjem rendanog ’mesa’ koskosa, ima
procenat masti oko 23%. Kada se ohladi, može se sa površine skupiti ’pavlaka’.
Koristi se za kuvanje, poslastice, a od njega se pravi i kokosovo ulje;
kokos sadrži laurinsku kiselinu (koja ima antimikrobna svojstva), od koje
se pravi natrijum lauril sulfat, deterdžent koji se dodaje gelovima za
tuširanje i šamponima.
- ULJE – koristi se za kuvanje, naročito je pogodno i zdravo za prženje, jer ima nisku
tačku topljenja. Od njega se može napraviti i puter. Izuzetno je korisno u
kozmetici, i predstavlja prirodni faktor za zaštitu od sunca.
- CVET – od nektara koji se dobija iz cveta kokosa pravi se čuveni
napitak nera (neera), koji, kada
fermentira, postaje palmino vino. Kada se ono destiliše, dobije se arak, čuvena ’rakija’. Od nektara
se, takođe, može dobiti kokosov šećer, izuzetno ukusan i zdrav.
- IZDANCI palme su jestivi (zovu se još i ’palmin kupus’).
- MESO – koristi se za kuvanje, poslastice, kao i za pravljenje
mleka. Može se sušiti, i tada se zove ’kopra’.
Riba se suši na prostirci od kokosovih vlakana |
- ’DLAKA’ – koja nastaje kada se kokosov orah osuši, izuzetno je, prirodno
vlakno od kog se mogu praviti prostirke, četke, madraci, konopci, i sl.
Vlakno je prilično otporno na vodu, naročito morsku, i veoma je
izdržljivo. Koristi se i u poljoprivredi, na primer, odlično je za zaštitu
biljaka od puževa. Pogodno je i kao supstrat za uzgoj pečuraka.
- LJUSKA – odlična je kao ogrev; od nje se može praviti parket; sveža
ljuska se koristi kao sunđer; od ljuske se prave najraznovrsniji predmeti,
ukrasni i upotrebni, činije, šolje, kutlače, muzički instrumenti...
Mlevena ljuska stavlja se u kozmetičke preparate za piling.
List kokosove palme se uplete i koristi kao pokrivač za krov ili prostirka |
- LIST – koristi se za pokrivanje kuća, umesto crepa, za izradu
metli; mogu da se upletu i da se od njih prave korpe, prostirke ili da se
koriste umesto posuda za kuvanje.
- STABLO – odličan građevinski materijal, od njega se prave kuće,
čamci, mostovi, i cenjeno je jer je ravno, izdržljivo i otporno na so.
- KOREN – od njega se pravi boja, pasta za zube, a i dobar je lek
protiv dijareje.
Dakle, kada uporedimo svinju i kokos, jedino što
od kokosa ne možemo dobiti su čvarci. Međutim, svinju teško da možemo koristiti
kao građevinski materijal, praviti od nje čamce ili činije. Rekla bih da je u
trci između svinje i kokosa pobednik, ipak – kokos. A ima i još jednu prednost:
od njega vam sigurno neće skočiti holesterol.
RECEPT
Moj kari
Potrebno je:
- oko
pola kg mesa (pilećeg ili ćurećeg) ili škampa
- veća
glavica crnog luka
- pola
glavice belog luka
- komad
(veličine oko 1 cm) rendanog, svežeg đumbira (kad nema, poslužiće i onaj u
prahu)
- 300
ml kokosovog mleka (može u prahu ili iz konzerve, ima ga
u Maxiju)
- kašika
kokosovog ulja, nerafinisanog
- kari
začin (za meso da se uvalja, plus kašičica)
- seme
slačice, prstohvat
- biber,
po ukusu
- 1
kocka za supu (pileća ili povrtna)
- kašika
celerove soli (probati pa dodati još ako nije dovoljno slano)
- tucana
sudžuk paprika, 1 kašičica, ko voli ljuto može i više
- par
grančica matičnjaka (može i sušenog), iseckanog
- 1
komad praziluka od oko 15 cm, krupno iseckan ukoso
- 3
šargarepe iseckane na deblje kolutiće
- može
a i ne mora – 1 krompir, seckan na krupnije kockice
- štapić
cimeta
Meso uvaljati u kari začin i ostaviti da odstoji.
Najbolje je to uraditi uveče pa ostaviti preko noći u frižideru.
U dobro zagrejan vok (a može da posluži i šerpa),
sipati kašiku kokosovog ulja, i kad se rastopi, staviti meso uvaljano u kari
začin. Propržiti na kratko, tek da malo porumeni, pa preručiti u činiju i
ostaviti sa strane.
U isti vok gde se pržilo meso dodati sitno
seckani luk, crni i beli, propržiti, dodati mleveni đumbir, pa sipati kokosovo
mleko i pustiti da provri. Vratiti ono meso koje se prethodno propržilo,
promešati. Staviti štapić cimeta (koji ćemo na kraju izvaditi).
Dodati šargarepu, krompir, dodatnu kašičicu kari
začina, biber, celerovu so, kocku za supu, semenke slačice, tucanu ljutu
papriku i ostaviti da se krčka dok meso ne omekša (kad pritisnemo varjačom da
počne da se raspada). Kod škampa krčkati kraće.
Na kraju dodati sitno seckani matičnjak i praziluk, promešati, skloniti sa ringle i ostaviti poklopljeno koji minut da se
smiri.
Servirati sa kuvanim bašmati pirinčem.
Može se napraviti i vegetarijanska varijanta sa
raznim povrćem i krompirom (samo paziti da se povrće ne prekuva).
Prijatno!